Malá Poľana

Išlo už o tretí ročník spoločného výletu v bratskom kňazskom spoločenstve. Pred rokom sme boli v okolí Krížnej vo Veľkej Fatre, tento rok sme zavítali do Slovenského raja. Spišská diecéza nám vyšla v ústrety a hostila nás v objekte vznešeného mena, teda na Biskupských chyžkách, za čo všetkým kompetentným úprimne ďakujeme. Je to naozaj krásne miesto uprostred národného parku. Podľa informačnej tabule v pôvodnej chate kedysi býval správca miestnych biskupských lesov.

V centrále PRO POPULO nás vybavili špeciálnou kartou, a tak sme sa na miesto nášho pobytu dopravili všetci štyria – Andrej, Dominik, Maroš a ja – autom. Pre našinca je to celkom zvláštny pocit, pohybovať sa po národnom parku takýmto dopravným prostriedkom. Aby sme však nevypadali ako „paštikári“ (pomenovanie pre „akože turistov“), hneď po príchode sme nahliadli do okolitých roklín, ktoré vychádzajú neďaleko Biskupských chyžiek. Prešli sme Sokoliou dolinou a Kyseľom a bolo to veľmi pekné… Počasie nám prialo, prakticky sme v tomto čase boli všade sami, a tak sme si to užívali.

Neschádzať na konci turistiky nadol do civilizácie, ale končiť ju uprostred Slovenského raja má svoju špecifickú atmosféru. Mobili prakticky mimo signál, pokoj prírody a jediný náznak prítomnosti človeka boli naše hlasy plné dumania, zdieľania či obdivu pri naliatych pohárikoch 🙂

Ráno sme si dopriali trochu viac ticha a kávy a pobrali sa k ústiu rokliny Piecky. Trasa trochu iná, ale tiež pekná. Všetko sa opakovalo ibaže v inej časti Slovenského raja. Rovnako aj večer sa niesol v tej istej atmosfére ibaže pri trochu iných témach.

Ráno sa nám ani veľmi nechcelo, ale už bolo cítiť atmosféru návratu z „Raja“ do reality našich starostí. Poupratovali sme, odovzdali kľúče od Biskupských chyžiek v centrále PRO POPULO a začali sledovať informačné tabule smer Banská Bystrica.

oM
oM on máj - 17 - 2024
kategória: Naše akcie
Značky:

Leave a Reply