Učíme sa

Učíme sa

Tretia januárová nedeľa roku 2013 bola pre časť klubu HoryUPC BB tou „pravou, orechovou“. Spoločná sv. omša a hor sa do hôr (niekde do oblasti Chopku) na lavínový kurz s úspešným a skúseným skialpinistom – Mirom Leitnerom. V Krupovej si požičiavame lavínovú výstroj – sondy, vyhľadávače, lopatky. Obúvame sa a stojac na snehu prichádza prvá inštruktáž ohľadom rovnováhy na lyžiach pri chodení. Rozmýšľajúc o používaní palíc sa zastavujeme, aby sme si vybrali cestu na stúpanie a zároveň využijeme túto chvíľu na prvotné nacvičenie si otáčok na lyžiach. Stúpajúc lesom, míňajúc potok si nacvičujeme otáčky. Prekrásna príroda, nikoho nikde, pokoj občas vyrušený hudbou z lyžiarskeho strediska, sústredenie sa na otáčky a prvé pády. Nedá sa nenapísať, že medzi osoby pozerajúce sa na sneh zblízka sa zaradil i otče (: Počasie sa trošku zhoršuje, mrznúci dážď (ktorý prekrásne obaľuje stromy), hmla a vietor. Nachádzame útulné miesto na lúke medzi stromami, aby sme mohli začať s lavínovým kurzom. Slovná inštruktáž, praktické skúšanie, zahrabávanie, hľadanie, vyhrabávanie … Následne sa poberáme k sedlu Príslop (1518 mnm), ešte kúsok a zastavujeme sa. Miro nám vysvetľuje rôzne spôsoby robenia snežných sond (testov stability) – švajčiarsky, nórsky … Pozor, treba nám ceruzku! Po krátkej chvíli sa naša skupina rozdeľuje. Väčšina sa oblečie a lyžuje nadol a vracia sa do BB, traja z nás pokračujú v stúpaní hmlou na Kamienku. I napriek náročnej orientácií nás otče šťastne doviedol do stanoveného cieľa. Dobrá večera, náročná návšteva latríny (vďaka vetru), uletený toaletný papier, smiech a rozhovory. Celú noc vyhrávala meluzína, no a samozrejme otče robí kontru. Zlyžovanie do Krupovej bolo všelijaké. Najprv silný vietor a ihličková masáž, hmla a zlá viditeľnosť, neskôr sneh a napokon silný dážď. Ale lyžovanie perfektné! A na čo tie ceruzky? V skratke, čo sme sa naučili. Tvrdosť jednotlivých vrstiev pri teste stability určíme pomocou pästi, štyroch prstov, jedného prsta, ceruzky a noža. Samozrejme je možné ceruzku zameniť za sondu či palicu. A možno bude aj video.

barborka
barborka on január - 21 - 2013
kategória: Naše akcie
Značky:

10 komentárov to “Prečo by mali skialpinisti nosiť so sebou ceruzku?!?! (20.1.2012)”

  1. Anička píše:

    A okrem toho sme vyriešili pár zásadných otázok, ktoré už od vekov trápia ľudstvo:
    1. Prečo je čaj lepší v termoske, ako v bunde?
    2. Prečo netreba chodiť za šípkou na lavínovom vyhľadávači?
    3. Ako vypichnúť zasypanému človekovi oko?
    4. Prečo treba nosiť na latrínu čelovku?
    5. Aké tragédie sa môžu stať ocovým bundám?
    6. Aký je najefektívnejší pealing?

  2. om píše:

    Bajka,
    ďakujem za článok, zvládla si ho v rekordnom čase, veď len nedávno sme sa vrátili.
    Ináč musím povedať, že až na tu moju údajnú nočnú kontru meluzíne, je perfektný 🙂

    Ďakujem aj Ičovi za sprostredkovanie tohto dňa, ako aj Mirovi za jeho inštruktáž. Bol to jednoducho krásny, zaujímavý a podnetný deň.
    Myslím, že bude dobre niečo podobné ešte zorganizovať.
    Ešte raz vďaka.

  3. Ivan píše:

    Barborka myslim ze pomaly by Ti nase zdruzenie malo zadovazit daky tablet potom by reporty mohli byt aj priamo z trasy. Perfekna rychlost zverejnenie i obsahy clankov. Vdaka Mirovi ale aj vsetkym zucastnenym to bol velmi pekny den a vystupova trasa velmi inspirativna.

  4. barborka píše:

    Ďakujem veľmi pekne za pochvaly. Najprv som si myslela, že ten boľavý chrbát rozchodím, no stúpajúca teplota ma donútila ľahnúť si. Takže som písala 🙂 no a teraz si môžem nechať v pokoji doznievať príjemné udalosti uplynulých dvoch dní na mojej historicky prvej PN.
    Green by s tým tabletom veľmi rýchlo súhlasil, asi by začal písať aj on 🙂
    A Anička,napr. číslo 7 by mohlo byť: Prečo sa neoplatí opierať batoh o teplé veci?

  5. Anička píše:

    Bajka, a číslo 8: čo nabudúce určite netreba zabudnúť odfotiť? :)))

  6. barborka píše:

    😀 😀 😀

  7. Ivan píše:

    a to videjko bude ci

  8. Anička P. píše:

    Som sa nasmiala riadne 🙂 Ste proste cool 🙂 Vďaka Bajka 🙂

  9. barborka píše:

    Anička, to som rada 🙂 a Ivan, to musí Green spraviť, aby sa tam dalo vložiť video 🙁 a keďže je chorý … tak neviem, kedy to bude.

  10. Ivan píše:

    ma mrzi ze nas IT specialista zase zlahol. Inac aj Branik B aj s osadenstvom su chori. Vsetkym zelam skore uzdravenie a stretnutie na kopcach.

Leave a Reply