Dreilänerspitze

Dreilänerspitze

Zobudili sme sa (podaktorí spali menej lebo iní si pochrapkávali 🙂 ) do krásneho rána, obloha bez mráčka a sparno. Po raňajkách na chate sme začali vystupovať chodníkom smerujúcemu k ľadovcu Jamtalferner uvažujúc, kde bude najlepšie nastúpiť na ľadovec.

Nasledovali sme teda skupinu s horským vodcom idúcu pred nami. Obuli sme mačky, sedáky, zapli sa na lano a začali vystupovať do sedla Obere Ochsenscharte (2977m). Odtiaľ po ľadovci Vermunt Gletcher k severovýchodnej stene vrchola. Na začiatku sute sme vyzuli mačky a neobozretne odložili aj lano, a takto sme začali stúpať západným hrebeňom na vrchol Dreilänerspitze (3197m). Vrchol dostal meno počas geodetického merania Álp, pretože na vrcholku sa stretávajú hranice troch krajín: Tyrolska (Rakúsko), Vorarlberska (Rakúsko) a Graubündenu (Švajčiarsko).

Chodník na vrchol spočiatku viedol sutinou, neskôr sa zmenil na lezenie, miestami s poriadne otvoreným priestorom. Pár metrov od kríža sme sa rozhodli, že poďakujeme Bohu za krásu, ale až ku krížu nepôjdeme (bola tam skupina s vodcom, blížilo sa horšie počasie, terén bol dosť exponovaný a nemali sme lano). A tak sme sa ohromení Jeho krásou s veľkou vďačnosťou vydali na zostup. Miestami inštruované radami o.Martina, kde a ako uložiť naše končatiny sme zostúpili k mačkám a lanu. Niekoľko kvapiek z oblakov, posilnenie tyčinkami a vydali sme sa na príjemnú cestu naprieč ľadovcom Vermunt Gletcher ku chate (o.Martin veľmi rád interpretuje túto časť zostupu slovami Anny: „Nevieme, kde je chata, aký je ten ľadovec a blíži sa búrka!“).  Z ľadovca Vermunt Gletcher sme zostúpili na močaristú morénu, objavili sme mužíkov a chodník vedúci popod Vermuntkopf (2851m) k chate Wiesbadener Hütte (2443m).

Na tejto nás už mali pekne zapísaných na recepcii, ubytovali nás v útulnej izbe s tromi posteľami (vybavenej dekami s označením, kam patria nohy 🙂 ), usadili nás k „nášmu“ stolu a venoval sa nám neskutočne príjemný čašník menom Ralf (ochotný anglicky poradiť nielen s výberom jedál, ale aj s objednaním raňajok a poradením ohľadom výstupovej trasy na Piz Buin, ktorú sme mali naplánovanú na ďalší deň). Signál na mobile žiadny, miestami trošíčku, pohodička a neopísateľná obliehajúca KRÁSA.

 

Štatistika:
Dĺžka trasy – približne 9 km
Začiatok v nadmorskej výške –  2243m
Najvyšší bod – 3197m
Stúpanie – 1011m
Klesanie – 762m
Čas – približne 7h

 

GPX trasy:

Download

barborka
barborka on júl - 19 - 2017
kategória: Naše akcie

Leave a Reply