Val Tasna

Val Tasna

Tradičný letný výjazd do hôr sa javil tento rok veľmi otázne. Okolností bolo viacero, no vodu ešte viac zamútili zapálený kĺb oM a porucha Chrústika. Nakoniec z toho bola rýchla akcia bez veľkého plánovania. V piatok sme sa dohodli, v sobotu zbalili a v nedeľu sme už k večeru parkovali v Ardez, východiska našich potuliek po Silvrettagruppe. Východisko našej trasy sa nachádzalo asi na pol ceste medzi mestečkami Ardez a Ftan. Pri ústi doliny Val Tasna.

Prvý úsek našej cesty viedol údolým rieky Tasna a neskôr pokračoval dolinou Val Urschai. Gýčovo zelená tráva, gýčovo modrá obloha, kvety všetkých farieb, kravy, kone, malé útulné domčeky skrčené kde-tu pod skalou. Po pár kilometroch chodník prešiel na ľavú stranu rieky a začal plynule stúpať do sedla Futschöll. Cesta je zaujímavá tým, že tu bola doložená ľudská prítomnosť už pred viac ako 10 000 rokmi a nachádza sa tu viacero nálezisk z obdobia neolitu. Napriek tomu, že chodník slušne traverzoval úbočím, stúpanie tam bolo – museli sme prekonať okolo 1200 výškových metrov, kým sme dosiahli Futschöllpass s jeho výškou 2768m. A to som už značne cítila váhu ruksaku obťažkaného ľadovcovou výstrojou. Keďže počasie bolo dobré, a do večera ešte ďaleko, nezabočili sme hneď na chatu, ale pokračovali hraničným hrebeňom (švajčiarsko – rakúskym) na Piz Faschalba, kde sme chytali trojtisícovú výšku – teda 3048m. Hlava sa začala motať, srdce šlo vyskočiť z hrude, ale to asi k tomu patrí.

Z vrchola sme cez Bischofspitze (3029m) prišli do sedla Kronejoch (2980m) a odtiaľ sme už prudko zostupovali smerom k Jamtal Hütte (2165 m). Cesta viedla cez nádherné močariny Breites Wasser, kde sme sa opäť nevedeli vynadívať na miestnu flóru.

Na Jamtal Hütte na nás trochu zabudli, no po dobrej večeri bolo všetko odpustené.

 

 

Štatistika:
Dĺžka trasy – približne 17 km
Začiatok v nadmorskej výške –  1625m
Najvyšší bod – 3048m
Stúpanie – 1581m
Klesanie – 996m
Čas – približne 8,5h

 

GPX trasy:

Download

Anička
Anička on júl - 18 - 2017
kategória: Naše akcie

Leave a Reply