img_7713

Barborka

Štart dnešnej trasy som naplánoval podobne ako ten včerajší od Sekvojovca obrovského v Chabaně (337m). S cieľom to už bolo náročnejšie. Rád by som povedal, že ním bol vrch Buchlov (509m), na ktorom sa týči pôvodne románsky, no neskôr v gotickom a renesačnom štýle prestavaný hrad rovnakého mena. Avšak vzhľadom na Barborku, nepísanú správkyňu tohto webu, som musel hlavný cieľ cesty revidovať a stala sa ním práve Barborka. Také meno totiž nesie prírodná rezervácia vzdialená asi pol kilometra od Buchlova.
Vrch, ktorý je centrom tejto rezervácie sa pôvodne volal Modla (510m) a stálo na ňom vrcholové hradisko z konca doby bronzovej a zo začiatku staršej doby železnej, teda asi z 8. storočia pred Kristom. Približne v 2. storočí pred Kristom sa tu usadili Kelti. V súčasnosti nesie vrchol meno Barborka, pretože okolo roku 1412 bol na ňom postavený pôvodne gotický kostolík zasvätený sv. Barbore, ktorý slúžil ako hrobka pre šľachticov z Buchlovského hradu. Začiatkom 17. storočia bol kostolík prestavaný v ranno-barokovom štýle.
Musím podotknúť, že zatiaľ čo vrch Modla bol premenovaný podľa kostolíka sv. Barbory na Barborku, tak vrch Buchlov, ako som sa dočítal, pomenovali Slovania počas osídľovania územia podľa starobylého pohanského oltára. Ten pravdepodobne postavili spomínaní Kelti a bol zasvätený bohovi lovu. Teda bůh – lov z čoho sa odvodzuje Buchlov.

Poďme k behu. Trasa bola dlhá približne 8,5 km a nastúpal som približne 405m, čo je asi o 200m viac ako v predchádzajúcich dňoch. Vyrazil som, ako už bolo spomenuté, z Chabaně (337m), prebehol popod Břestecků skalku, a potom popod hrebeň Kostelíky a popod Barborku na Buchlov (509m). Odtiaľ cez sedlo na Barborku (510m) – samozrejme hlavný cieľ trasy 🙂 . Ďalej hrebeňom Kestelíky na rázcestie pod Břesteckou skalkou, no a na záver už známou trasou späť na Chabaně.

Myslím, že o všetkom opäť dostatočne hovoria fotky.

oM
oM on október - 26 - 2016
kategória: Naše akcie
Značky:

Leave a Reply