Winter race

Winter race

V sobotu ráno vyrážame so švagríkom Tiborom smer Staré Hory – Turecká, Tibi ako šofér a podporné družstvo a ja ako potenciálny pretekár.
Po príchode a bezproblémovej registrácii v kategórii „veteráni“ u Ivy Filovej (zlyžovala okrem iného Pallavičiniho kuloár) stretávam postupne starých známych z Krížnej Moma, Ivana, Janíka a riaditeľa preteku Romča.
Po dlhšom čakaní a výklade tratí v samozrejmom časovom strese nastupujem na štart. Po odštartovaní – zvážnica smer Javorie, neverím vlastným očiam čelo pelotónu beží. Nasadzujem tempo míňam zo dvoch ľudí radím sa do stopy a postupujem pod Majerovu skalu. Po výstupe z lesa sa stopa začína dvíhať a tep zrýchľovať. To už ma predbiehajú prví juniori, ktorí štartovali cca 5min. po nás, a začínam upadať na duchu. Traverzy vo svahu, ktoré pripravili usporiadatelia sú super akurát mi niekedy podšmykne lyža. Na hrebeni je to Ok akurát začína pofukuvať až fúkať a začína mi byť troškin zima, ale nemôžem strácať cenné sekundy obliekaním.
Po výstupe na Krížnej stretávam opäť Moma, vyzúvam lyže strhávam pásy a makám dole smer Suchá. odtiaľ traverzom do Rybovského sedla a k Rybovskému potoku, kde nahadzujeme pásy a ťaháme smer Krížna. Zjazd bol jeden z najlepších čo sa dá zažiť. Síce miestami rozryté, miestami zarezáva ale ináč špica.
Cestou na vrchol uvažujem o tom, aký bol nezmysel ísť veteránov s tromi výšľapmi, úplne by stačilo B- čko s dvomi výšľapmi. Chvíľu uvažujem, že hore to otočím smerom do cieľa nie do Dedošova. Pod vrcholom Krížnej znova vietor, pásy dole, dávam si časť gelu, konečne pijem a traverz smerom na Kráľovu studňu a po pár sto metroch točíme doprava smer Dedošovo so salašom. Fantastický zjazd pomedzi stromy až k lieviku kde neverím vlastným okám šírka pomedzi stromy cca 2,5m. Keď to prejdem som nadšený bolo to super. Chlapci na stanovisku č. 3 boli veľmi príjemní, núkajú čaj a verím, že keby mali ponúkli by na salaši i niečo ostrejšie.
Výšľap lesom je opäť nádherný. Po dvoch tretinách je ďalšie stanovište, kde sa lyže dávajú na ruksak a na Krížnu sa maká na pešo.
Nasleduje posledné prezúvanie a zjazd smer cieľ, ktorý je o to náročnejší, že sa strieda ľad s tvrdými platňami a po hrebeňovom tankodróme mi pomaly prestávajú slúžiť stehná a preto pár krát oddychujem. Po prejazde cieľom ma vítajú moji rodní.
Som nakoniec rád, že som to vydržal a dokázal všetko vyšliapať odmenou boli super zjazdy. Krížalka potvrdila že je kopcom kopcov, počasie nádherná snehu, občerstvenie ako patrí.
Ivan
Ďakujem Tibimu, že obetoval ranné pohodlie pre moje záľuby, celej rodine že mi pomohla, ľuďom zo Skialpkrižna za vytvorenie fantastického podniku, Braňkovi B za požičanie lavínovej výbavy a otcovi Martinovi za prilbičku.

Foto z preteku

http://www.skialpkrizna.sk/?skialpkrizna-winter-race-2012,107

Ivan
Ivan on február - 14 - 2012
kategória: Naše akcie
Značky:

Comments are closed.