img_7584

Břestecká skalka

V tento deň som sa v čase poobednej pauzy rozhodol nahliadnuť do miest, kde som ešte nebol. Stále sa nachádzame v „Přírodním parku Chřiby“. Neďaleko Buchlovského hradu alebo presnejšie obce Břestek sa nachádza „Břestecká skalka“ (355m). Tento skalný masív sa rozprestiera v úbočí vrchu Komínek (456m) nad údolím Zlechovského potoka. Ide o nádherné pieskovcové skalné útvary, ktoré sú bohato perforované veľkými kruhovými dutinami. Na vrchole je možné obdivovať aj zaujímavé borovice špecifických tvarov, ktoré zapustili svoje bizarné korene do skál. Z Břestecké skalky je nádherný výhľad do okolia, najmä na vrch Barborka 😉 , za ktorým sa skrýva jeden z najkrásnejších moravských hradov – Hrad Buchlov. V samotných skalách je osadených množstvo lezeckých ciest.

Ja som zaparkoval v osade Chabaně (337m), ktorá patrí k obci Břestek a žije v nej asi 70 obyvateľov. V osade rastie Sekvojovec obrovský, ktorý sa vraj dožíva okolo 3000 rokov. Patrí k najvyšším stromom na svete. Tento z Chabané má niečo cez 170 rokov a meria okolo 40m.

Keďže z Chabaně je k Břestecké skalke iba 1,5 km, zvolil som si trochu dlhšiu trasu. Celý okruh mal dĺžku asi 8 km a viedol z Chabaně (337m) cez Oboru (375m) na Dubový díl (442m) a odtiaľ nadol na rázcestie pod Břesteckou skalkou (269m). Potom na Břestecků skalku a nakoniec do Chabaně. Trasa viedla nádherným lesom s miernymi prevýšeniami. No niečo nádherné. Veď posúďte sami.

oM
oM on október - 25 - 2016
kategória: Naše akcie
Značky:

Leave a Reply