img_7455

Orlová

Posledný októbrový týždeň v tomto roku mám možnosť prežiť na Velehrade, na exercíciach. Kde samozrejme okrem hlbokých podnetov pátra C. V. Kodeta a atmosféry tohto posvätného miesta, bolo možné v poobednom voľne využiť možnosť vykročiť do okolitej prírody a stretnúť sa s naším dobrotivým Bohom „v šume jemného vetra“, ako to spomína kniha Genezis.

V dnešný deň som si zvolil pre mňa už známu trasu, ktorá sleduje náučný chodník Chříbů. Chřiby sú vrchovinou plnou bukových lesov, ktorá sa nachádza v samom strede Moravy. Ide o záver Západných Karpát. Najstarší záznam tohto názvu pohoria je zo 14. storočia a termín „chřib“ zo starej češtiny znamená „pahorek“ alebo po slovensky skôr „vyvýšenina“.

Trasu, ktorú som si zvolil mala dĺžku asi 8,5 km. Viedla od obce Modrá popri sústave rybníkov, z ktorých najznámejšie sú „Pravěk“ a „Orlová“ až na koniec údolia Modranského potoka. Po križovatku chodníkov viedla cesta lesnou cyklotrasou striedavo dole a hore, od 249m až do výšky 424m.
Tu nastal zlom trasy, keďže som pokračoval verejnou komunikáciou nazad do Modrej. Tiež hore a dole, ale viac menej to klesalo. Zaujímavosťou tohto úseku je skala „Králův stůl“ (356m). Ide o skalu veľkú v pôdoryse 220×183 cm a vysokú asi 100cm, ku ktorej ešte patrí postranný fragment s rozmermi pôdorysu 115x65cm. Historici ako aj archeológovia sa ňou zaoberajú už viac ako 150 rokov.
Čo je ale dôležité – najstaršia písomná správa o tomto kameni sa nachádza v listine Přemysla Otakara I. z 27. novembra 1228. Listina obsahuje popis práv Ciesterciatského kláštora na Velehrade a popis hraníc jeho pozemkového majetku. Ako jeden z hraničných bodov je uvádzaný práve kameň „Králův stůl“. Na kameni je možné vidieť jemne sa črtajúce symboly, pravdepodobne ide o nejaký historický text. Tak ak sa chce niekto presvedčiť, či je to ten pravý kameň z dávnej doby, stačí navštíviť Velehrad a vybehnúť kúsok nad blízku obec Modrá 🙂 .
Toľkoto zo zaujímavostí.

Beh bol, bystricky povedané, celkom fajný… Nuž a o to lepšie sa mi potom ponáralo do poobedných podnetov pátra Vojtecha.

oM
oM on október - 24 - 2016
kategória: Naše akcie
Značky:

Leave a Reply