IMG_6521

Nipe

Túto vetu vyslovil Braňo doobeda, keď nás vyprevádzal do malebnej dolinky na Nipe. Myslel to trochu inak, no jeho slová nadobúdali v ten deň stále nové a nové významy. 

Pôvodný plán bol takýto – prejsť sa spomínanou malebnou dolinkou na Nipe, ak by bolo fajn, okúpať sa, niečo pogrilovať, osláviť Annu, ak by pršalo, skryť sa v chatke Braňovho šéfa. Zrána pršalo, tak sme odchod odložili na doobedie. Potom ešte o dvadsať minút, lebo ujo, ktorý mal mať kľúče, zaháňal kravu. A potom ešte o pár minút čakajúc na Braňa, ktorý nám mal doniesť spomínané kľúče. Potom sa konečne zjavila Braňova Caravella a v nej vyrehotaný Braňo: „Teraz pochopíš nórsky systém!“. Namiesto kľúča vytiahol pílku na železo. Kľúč sa stratil, tak mu majiteľ dal namiesto neho pílku 🙂 .

Začali sme romantickým brezovým lesíkom vystlaným machom. Podľa Braňových inštrukcií sme kráčali proti prúdu potoka až  k vodopádu a potom okolo neho nahor. Na začiatku sa počasie celkom držalo, jemný dážď nahradilo slniečko. A znova – dážď a slniečko. A potom už len dážď.

Takže o čom je Nórsko. V prvom rade o tom, že u nich je všetko veľké, u nás všetko maličké (veľakrát som si pripomínala tieto slová Malého princa). Dlhé doliny, rozsiahle vrchy, obrovské vodopády, mohutné rieky, hríby s obrovskými klobúkmi, no najmä veľa, veľa vody. Zhora, zdola, po členky, v rašeliniskách, v močarinách… Všade!

Ako teda dopadol náš plán? V upršanom počasí sme prišli ku chatke a započali pílenie zámky. Zámka však bola velice kvalitná a napriek mnohým snahám rozpíliť nešla. Dážď medzičasom začínal byť celkom dramatický. Našťastie Greenko objavil úkryt vo vedľajšej chatke v pivnici. Po zútuľňujúcom zásahu oM. sa z pivnice stalo milé miestečko na oslavu menín, tak sme trasúc sa od zimy vypili varené vínko a čakali sme, kým si Eingangsgrill (=jednorázový gril) poradí s kuracími krídelkami od Braníka. Oslavu sme zakončili pochodom k autu v solídnom lejaku. Konečne sme vyskúšali všetky …texy, ktoré vlastníme. Kým cestou tam sme sa ešte snažili močariny a potôčiky obchádzať, teraz už sme išli rovno.

Ako to zakončiť? Dodnes nemám veci suché 🙂

Anička
Anička on júl - 27 - 2016
kategória: Naše akcie
Značky:,

Leave a Reply