Ľadový štít

Ľadový štít, ako je známe, je tretím najvyšším vrcholom Vysokých Tatier a len približne 5 výškových metrov ho delí od druhej priečky, ktorú zastáva Lomnický štít. Názov štítu pochádzajúci z 19. storočia je odvodený podľa Ľadovej dolinky, ktorá sa nachádza na jeho severnej strane v komplexe Javorovej Doliny. Sneh sa v nej drží celý rok a neroztopí sa ani v lete. Svahy štítu bývali údajne obľúbenou lokalitou hľadačov pokladov.

Po roku som sa vybral hľadať poklad opäť aj ja. Ráno som vyštartoval z Tatranskej Lesnej na Téryho chatu. Vybral som si už klasickú trasu z Kotliny Piatich spišských plies cez Ľadovú priehybu a Ľadového koňa (2583m). Je to úzky, rovný, 22m dlhý ostrý hrebeň, vystavaný z niekoľkých blokov. Tu traba zvýšiť pozornosť, ide o najexponovanejšiu časť výstupu. Po prekonaní koňa je to na vrchol ešte asi desať minút. Z vrchola som zostúpil Suchým hrebeňom k nevýraznej lávke, a potom cez Suchý žľab som pokračoval na Malý Ľadový štít (2603m). Je to krásny majestátny vrchol, ktorý sa vypína nad Malou studenou dolinou a Dolinkou pod sedielkom. Z oboch dolín je až tak dominantný, že zakrýva vrchol vyššieho Ľadového štítu, od ktorého ho delí Ľadová štrbina. Z Malého ľadového štítu som cez Sedielko zostúpil k Téryho chate a po malom občerstvení som pokračoval k autu v Starej Lesnej.

Poklad som si niesol vo svojom srdci a nechal som ho dostatok aj tam, na vrchole a jeho okolí, pre ďalších… Choďte sa pozrieť. 🙂

oM
oM on júl - 10 - 2016
kategória: Naše akcie

Leave a Reply