IMG_5513

Na zjazdovke

Predchádzalo tomu mnoho variánt, no nakoniec sme za cieľ sobotného výstupu zvolili Chopok. Pre väčšinu posádky to bol premiérový výstup zo severnej strany a pre niekoho aj prvý krát na skialpoch (druhý novopečený skialpinista sa nedostavil, zaspal).

Autá sme odparkovali na ľadom pokrytom parkovisku na Lúčkach. Skibus nás odviezol na Bielu púť (1117m)  – tajne sme dúfali, že nás to hodí až na Chopok 🙂 . Tam sme si v dave lyžiarov zapli lyže, Michal dostal krátku inštruktáž a vydali sme sa po okraji tej placky (zjazdovka č. 13) nahor. Na križovatke sme odbočili na zavretú, vraj majstrovskú, fiskovú zjazdovku č. 7. Ten majstrovský názov zjavne nasvedčuje tomu, že toto teda placaté nebolo a ešte sa aj fajne šmýkalo. Spočiatku sme sa čakali, no postupne začalo počasie robiť prieky (začalo fúkať, padala hmla) a tak nebolo možné realizovať plánované vzájomné stretnutie pri nefungujúcej reštaurácii na Lukovej (1670m). Otec by nám tam od toľkého čakania zamrzol.

V počte dva sme sa vydali na Chopok (išli sme poza zjazdovkové zábrany). Bez týchto goretexových bundových výdobytkov si výstup neviem celkom dobre predstaviť. Vietor, búrlivý vietor, víchrica či čo to bolo. Okrem narúšania mojej stability to posielalo do tváre sneh a kúsky ľadu. Miestami sa fajne šmýkalo, no otec ma balamutil, že už sme skoro hore ;). Posledný kúsok sme prešli po zjazdovke (netušila som, že sme hore, ani rotundu som nevidela), tých pár metrov ku chate som prekonávala veľmi dlho. Otec sa mi v hmle stratil a v tej hmle som nevidela ani chatu. Ale neodišla, učinila som tento objav, otec stál pred chatou a čakal. Dali sme si čajík a čo to do bruška.

A znovu tých pár metrov od chaty po rotundu bolo zdĺhavých. Myslela som, že ma ten vietor uchytne alebo lyže!? Javilo sa mi to ako márny boj, v hlave mi blysla myšlienka na Sancho Panzu bojujúceho s veternými mlynmi 🙂 Nejako sme sa obuli a vydali sa za ostatkom posádky na Lukovú po uzatvorenej zjazdovke. Mimochodom bola zľadovatená, vyfúkaná a plná lyžiarov alebo skôr „lyžiarov“ záhadne sa objavujúcich v tej hmle. Od Lukovej bolo kus jasnejšie. Michal dostal ďalšiu inštruktáž (tentokrát ako nadol) a pospúštali sme sa na Záhradky (1028m) – i keď sme chceli do Lúčok, nepodarilo sa 🙂 . Taký fajnový deň to bol.

barborka
barborka on január - 18 - 2015
kategória: Naše akcie
Značky:

Leave a Reply