Zalámaná dolina

Zalámaná dolina

Dostala som privilégium napísať článok z tejto akcie, keďže sa Bajka s otcom zhodli, že môj opis bude najdramatickejší.

Výlet začal už tradične s hodinovým meškaním. Spôsobilo ho presvedčenie otca Martina, že Aničkin bicykel sa do Zuzi zmestí. To sa síce ukázalo ako pravdivé, no stále v tom bol jeden háčik. Okrem neho sa tam už nezmestilo nič iné a najmä nikto iný. Rozhodli sme sa teda zmeniť trasu a namiesto Kráľovej hole zdolať Kráľovu studňu. Veď Kráľova ako Kráľova…

Z Banskej Bystrice sme po hlavnej ceste zamierili na do Horného Harmanca, kde ústi Bystrická dolina. Vedie ňou cyklistický chodník na horský hotel Kráľova studňa, z ktorého je to už len na skok na hrebeň Krížnej. V prvom úseku je stúpanie pohodové, pri Panskej kolibe však asfaltku vystrieda prudká zvážnica a tu sa končia všetky žarty. Našťastie tento úsek nie je veľmi dlhý… no prinajhoršom sa dá aj pretlačiť 😉 (overená informácia, skúšali sme). Zabudla som ešte spomenúť nádherný listnatý les (no ja severanka si idem vždy oči vyočiť), zurčiaci potôčik… Na Kráľovej studni ponúkajú všetko, čo na horských chatách zvyčajne ponúkajú, teda po kofole a koláčiku vedie trasa dolu Zlámanou dolinou do Dolného Harmanca. Cestička je upravená, trekingové bicykle sa však potrápia so šotolinou.

Asi ešte stále nerozumiete, v čom spočívala dramatickosť tohto výstupu. Ehm… no… tu som pochopila, že existujú štyri štádiá krízy na horách. Prvé… klasika… štádium „nevládzem“. Ak sa na Panskej kolibe strhne búrka… teda presnejšie, jedna pred nami a jedna za nami…toto štádium plynulé prechádza do štádia „bojím sa a nevládzem“. Tu už je predpoklad, že nič horšie nepríde, no vo výške 1348 m.n.m. sa objaví štádium „ je mi strašná kosa, bojím sa a nevládzem“ (ruku na srdce, brali by ste si pri 29°C dlhé nohavice?). Ako dôsledok predchádzajúcich troch štádií, nenechalo na seba dlho čakať aj štádium štvrté „síce už nie je zima, ani búrka, a aj celkom vládzem, len mám odraté celé predlaktie a modriny takmer všade“ 🙄 . No ale hlavne, že sa nič horšie nestalo.

Anička

Anička
Anička on jún - 6 - 2011
kategória: Naše akcie

Comments are closed.