Folgefonn sommarskisenter

Folgefonn sommarskisenter

…alebo Slováci v lete na lyžiach. Presne tak vyzerala dnešná lyžovačka. Lyžiarské stredisko v ľadovci Folgefonna v oblasti Jondal je známe tým, že sa tu nelyžuje v zime, ale od mája do septembra. Ráno sme sa vybrali nádhernou cestičkou do lyžiarského strediska, ktoré je od Jondalu vzdialené asi 20 km a nachádza sa v nadmorskej výške približne 1100m. Táto výška by bola asi aj na Slovensko v zime ledva postačujúca pre lyžiarske stredisko, Folgefonna, hoci je najnižišie položený ľadovec v Európe, nachádza sa na jej severe, a tak vleky bežali.

Cestou treba zaplatiť vstup 80 NOK (10€), ináč sa cez závoru do strediska nedostanete. (automat berie iba mince a karty VISA a MASTER CARD – táto poznámka je pre cestujúcich, lebo my sme mali papierové NOKY a tie Vám nepomôžu)
Roman sa zo strediska spustil do Jondalu na bicykli a my s Máriou sme išli lyžovať. Ďakujem Braňovi za sprostredkovanie celodenných lístkov.
Lyžovačka bola na leto perfektná a cítili sme sa ako doma. V jedinom bufete, ktorý tu majú, pracujú Slováci, vlekári sú Slováci a na zjazdovke trénovali Slováci z nejakého lyžiarského klubu. Svahy neboli náročné no počasie a výhľady to vylepšovali. Na rozdiel od Álp, kde zvyčajne kvôli podmienkam o 13,00 zatvárajú a k záveru je to už brečka, tu netreba ísť lyžovať skoro ráno, lyžuje sa až do 16,00 a sneh je stále pomerne tvrdý.
Okrem lyžiarov si svah naplno vychutnávali freestylisti, ktorí mali k dispozícii perfektnú dráhu až s extrémnymi skokmi. Niektorí robili nádherné saltá. My sme si v light časti tiež pohubkali, hoci niekde to parádne vyhodilo do výšky.
Po lyžovačke nastalo čosi úžasné. Odložili sme v ubytovni lyže, zobrali plavky a šup, šup na pláž do fjordu. 😉

oM
oM on júl - 20 - 2014
kategória: Naše akcie

Leave a Reply