Vikanuten

Vikanuten

Po príchode do Jondalu sme sa na druhý deň doobeda vybrali na okružnú prechádzku po mestečku, aby sme sa z orientovali. (Aj keď neviem, či mestečko je priliehavý názov. Lebo v celom regióne z pohľadu fjordu napravo 27 km naľavo 15 km a od fjordu nahor 19 km žije 1500 obyvateľov.) Po obede sme sa podľa odporúčania vybrali na prvú túru, na Fjellstølen (604m), odkiaľ mala byť pekná vyhliadka na Jondal a fjord Hargandel. Braňo nás zaviezol na začiatok túry a povedal: „Na ceste bude len jedna križovatka, tam choďte vpravo, v žiadnom prípade nechoďte cez potok.“ Príroda bola nádherná, cítil som sa ako v pralese. V lese, do ktorého len minimálne zasiahla ľudská ruka. Pri problémovej križovatke sme počkali Romana s Vierkou, a potom sme „my mladší“, ja a Mária, vykročili rezkejšie do cieľového bodu. Postupne sa nám otvárali nádherné výhľady na Hargandelfjord a okolie. Stúpanie bolo dosť prudké. Vzdušnou čiarou sme sa síce veľmi od fjordu nevzdialili, ale výškovo áno. Vlastne sme po Fjellstølen, keďže sme išli od mora, vystúpali 604m. Fjellstølen je pekná náhorná plošina s impozantným výhľadom na Jondal a okolie, na ktorej sa nachádza niekoľko chatiek v typickej nórskej architektúre.
V cieľovej destinácii sme s Máriou pozerali do mapy, ktorú som si kúpil za slušných 220 nórskych korún (cca 27€) a zistili sme, že chodník pokračuje na najvyšší okolitý bod Vikanuen (1078m), a potom pokračuje ďalej, do zakázanej zóny za potok a dole sa spája s našim chodníkom, práve na tej križovatke, kde sme čakali Romana s Vierkou. Rozhodli sme sa ísť hore. Počas výstupu dorazil zadný voj k Fjellstølen a Mária sa vrátila k nim. Ja som pokračoval na vrchol. Prechádzal som nádhernými rašeliniskami, pomedzi mnohé jazierka. Sám som sa čudoval, kde sa tá voda takto vysoko berie. Cestou ma doprevádzali nádherné výhľady na ľadovec Folgefonna a na opačnej strane na Hargandelfjord. Od vrchola som schádzal prudkým mokradným terénom so stálym výhľadom na spomínaný fjord. Po niekoľkých blatistých pošmyknutiach som dorazil k spomínanému rázcestiu za potokom, kde už čakala Mária. Po chvíľke, plný zostupových ubolených zážitkov, dorazili aj Roman s Vierkou. Potom sme sa postupne, v dvoch výkonnostných skupinkách, dopravili do Folgefonn gjestetun, kde nás čakala sprcha a večera.

oM
oM on júl - 19 - 2014
kategória: Naše akcie
Značky:,

4 komentáre to “Nórsko 1 – Vikanuten 1078m (18.7.2014)”

  1. ivan píše:

    pekne uz som si myslel ze ste zabudli pisat vidno ze Barborka ostala doma gatulujem k uspesnemu spoznavaniu okolia Branikovho posobiska pozdravujem vsetkych

  2. oM píše:

    Každý deň je tak vyplnený, že nestíhal puplikovať 😉

  3. barborka píše:

    Ehm, výhovorky takéhoto typu teda neobstoja 🙂 !!!

  4. Anička píše:

    Veľmo pekné! Ďakujeme za sprostredkovanie 🙂

Leave a Reply