Ploská

Keďže sa nám nechcelo byť v Banskej Bystrici počas osláv 80.výročia SNP, tak sme sa pobrali na Kráľovu studňu – Anička, Dáška, oM a ja. Toma sme zaparkovali na parkovisku pod hotelom a rozdelili sme sa na dve sekcie – turistickú a bežeckú. Ani neviem ako a už som s otčem bežala smerom na Krížnu, poriadne mi nedal vydýchnuť a pokračovali sme na Frčkov, Ostredok, Ostredok rázcestie. Zhruba tu som pochopila, že ideme kdesi k Chate pod Borišovom, teda možno. Pokračovali sme po hrebeni ďalej, ľudí bolo pomenej. Počasie celkom prívetivé. oM si ani nestihol všimnúť, že sme prebehli 10km, jemu sa zdalo, že „po rovine“. Žiaľ (v tom momente), vďaka Bohu (teraz) zbadal majestátnu Ploskú a povedal si:“To bude výzva“. Tak v tom momente mi bolo jasné, kam smerujeme. Minuli sme, mnou vytúženú, odbočku na travers a stúpali sme na Ploskú. Ani tu mi nebolo dopriate veľa oddychovania pre množstvo turistov. Možnosť a) ani b) sa mi veľmi nepáčili, ale zamierili sme do sedla Ploskej. Našťastie otec usúdil, že moje nožičky sa celkom pletú a odbočil na travers k chate. Lenže potom sa mu zdalo, že sa tam motá veľa ľudí, tak sme ku chate ani neišli a rovno pokračovali traversom idúcim na Chyžky (môj pôvodne vytúžený 🙂 ). Zastavili sme sa pri vode. Už sme jej mali málo a konečne trošku viac oddychu. Z neho nás vyrušili dve prichádzajúce kravy a turistka za nimi, ktorá sa ich snažila obehnúť. Pobrali sme sa teda ďalej a tentokrát sme narazili my na celý zvyšok protiidúceho stáda kráv. Dajako sme sa pomestili, obehli, aj keď tento raz sa mi to nezdalo vôbec humorné.
Stúpajúc na Suchý vrch som mala celkom dosť a beh som zamenila za krok. Ale stúpanie na Ostredok bolo prijateľnejšie. Kilometre ubiehali. Turistom, ktorí prosili otca o foto na Krížnej, som pošepla, že treba pre istotu viac foto. A pre istotu odfotili ešte aj oni nás. Pánovi pri vode som poďakovala, že sa s otčem trošku povyprával. Moje šance nájsť dych 🙂 Za celý beh som urobila až jednu fotku a bola raz obzrieť kríčky. Ale oM „bol na výlete“ 🙂
Anička nám na privítanie kúpila pivká a to bolo dokonalé zakončenie takmer 27km trasy. Turistická sekcia nás informovala o výlete na Ostredok. Veľká spoločná pohodička! Bolo to, za mňa, výborné.

 

barborka
barborka on august - 30 - 2024
kategória: Naše akcie
Značky:

Leave a Reply