Holzgauer Wetterspitze

V tento deň nás čakal prechod z Frederick-Simms Hütte (2004m) na Ansbacher Hütte (2376m) s odbočkou na Holzgauer Wetterspitze (2895m). Celý prechod vedie po trase č. 71, ktorá sa spočiatku prekrýva s trasou č. 636 a v závere s trasami č. 601 a 633. Od Frederick-Simms Hütte (2004m) začína prudké stúpanie križujúc malé snehové polia až k najbližšiemu smerovníku pod Kälberlahnzugjoch (2585m). Tu je potrebné odbočiť do sedla Fallenbacher Joch (2727m), a potom na samotný Holzgauer Wetterspitze (2895m). Už samotné sedlo Fallenbacher Joch (2727m) ponúka nádherné výhľady, ktoré samotný vrchol s pribúdajúcou výškou stále viac umocňuje. Chodník vedie strmými svahmi a po hrebeni zo sedla prechádza ponad zvislé skalné steny. Lezecké oblasti sú do obtiažnosti UIAA II. a kľúčový bod tesne pod vrcholom je zaistený lanom ferratového typu. Povedal by som, že ide o VHT výstup, ale exponované miesta si vyžadujú zvýšenú opatrnosť. Vrchol, ako som už spomínal, poskytuje nádherné výhľady. A za dobrého počasia, ako sme mali aj my, až do veľkej diaľky. My sme objavovali nám známe vrcholy Ötztalských a Ortlerských Alp.

Po návrate na trasu č. 71 sme sa presunuli do sedla Kälberlahnzugjoch (2585m). Tu sme si dopriali jedaciu pauzu. Nikam sme sa neponáhľali, počasie bolo pekné a času sme mali dosť… Po prestávke sme obchádzali masív Feuerspitze (2852m) do sedla Stierlahnzugjoch (2596m). Nasledoval zostup cez stádo kozorožcov a obrazne povedané asi 5km dlhý prehup do Flarschjoch (2464m), a potom okolo Samspitze (2624m) na Ansbacher Hütte (2376m). Nakoniec sme boli radi, že sme už na chate. Túra bola časovo oveľa dlhšia a vzhľadom na agresívne slniečko aj náročnejšia, ako sme pôvodne mysleli. Chata má o dosť väčšiu kapacitu a funguje trochu iným, „modernejším“, systémom ako F-Simms Hütte. Trochu rušnejšia, ale rovnako dobrá.

Zhodnotenie dňa: Za pekného počasia ide o pekný prechod, ktorý ponúka krásne panorámy. Celú trasu je možné podľa kondičky a schopnosti tímu kombinovať výstupom na vrcholy Wetterspitze (2895m), Feuerspitze (2852m) alebo Samspitze (2624m). Ale ako nás upozornili F.-Simms Hütte ísť na všetky tri klasickými výstupovými trasami, je dosť náročné na čas a kondičku 🙂

 

oM
oM on júl - 28 - 2024
kategória: Naše akcie

Leave a Reply