Federa

Po zastávkach v rakúskom Semmeringu nás čakali výlety v talianskych Dolomitoch v okolí Cortina d’Ampezzo. Predpoveď na prvé dva dni nebola príliš priaznivá, malo byť a aj bolo striedavo oblačno, sem tam dáždik, sem tam lejak a občas aj búrky s bleskami, ktoré našťastie priťahovali okolité štíty. Počasiu sme prispôsobili aj naše outdoorové aktivity. Teda to bol trail run v okolí Campeggio Dolomiti a prechádzka do Cortina d’Ampezzo.

Nášmu pobytu v Cortina d’Ampezzo by sme mohli dať aj titul: „Po starých chodníčkoch.“ Prvý deň sme si naplánovali výbeh k Lago Federa. Štart sprevádzalo pekné počasie. Až sme si hovorili, že ani Talianom predpoveď nejak extra nevychádza. Ciest je viacero a my sme si vybrali chodník č. 232, ktorý cez alpskú farmu Malga Federa smeruje k Lago Federa. Ide o jedno z najkrajších jazier v Dolomitoch, ktoré vo výške 2038m ponúka za dobrého počasia úžasné scenérie. Ani nie po kilometri sme minuli Lago de Pianozes, ktoré je vzhľadom na svoju blízku dostupnosť pomerne navštevované a o chvíľu sme sa ponorili do Gores de Federa. Ide o roklinu, ktorej dala svoj špecifický ráz rieka Federa. Samotný názov „Ra Gores de Federa“ doslovne znamená „Rokliny rieky Federa“, pretože ide o niekoľko roklín. Krásny les, nádherná členitosť, vodopády… to všetko sa tu dá obdivovať. Chodník bol vybudovaný za pomoci Sci club 18 v rokoch 2018-2021 a spolu s turistickou trasou Croda da Lago sa zaraďuje medzi najkrajšie túry v Dolomitoch.

Nakoniec talianská predpoveď predsa len vyšla a pohodovú idylku nám narušilo hrmenie a začínajúci dážď. Istota je istota, tak sme sa pri Ponte de Federa otočili nazad. Skrátený okruh mal dĺžku niečo cez 5km. Po návrate do kempu sa ukázalo, že pre túto chvíľu išlo o falošný poplach. Tak som sa o chvíľu vybral na ďalší, asi 6,5km dlhý, výbeh k turistickému rázcestníku Cajura Granda a zmokol som aj po druhý krát. 🙂

Vraj do tretice všetko dobré… 😉 Nuž asi najviac sme zmokli poobede, keď sme sa z kempu vybrali do centra Cortiny na nákup potravín. Okrem premočených vecí sa nám ponúkali aj krásne výhľady na niektoré štíty, ktoré sa vynárali z oblakov, a tak aj napriek počasiu, bolo čo obdivovať.

oM
oM on júl - 25 - 2023
kategória: Naše akcie
Značky:

Leave a Reply