St. Barbara

Keďže nám otec Martin spravil z cesty cieľ, po noci strávenej v Semmeringu sme sa cestou do Cortiny zastavili v mestečku Sankt Barbara im Mürztal, kto vie prečo?!? 😉 Auto sme zaparkovali pred miestnym kostolom a podľa značiek sme sa pobrali k najväčšiemu pútnickému priechodnému krížu na svete. Je postavený, od roku 2004, na pútnickej ceste vedúcej do  Mariazellu.

Cestička, ktorá vystupuje ku krížu je sprevádzaná náučnými tabuľami týkajúcimi sa lesa (ťažby, zvierat, húb a pod…). Výstup nám trval dlhšie, ako sme si mysleli, ale bolo to super. Keďže bola nedeľa dopoludnie, išli sme sami. Reštaurácia pri kríži bola zatvorená, no na vstup stačia 2 eurá. Je tam automat, ktorý umožní vstup do cez 40 m vysokého dreveného kríža. Rozpätie jeho ramien je cez 30 m. Dá sa vystúpiť na 7. poschodie, do výšky 27 metrov. Každé poschodie je venované jednému dňu stvorenia sveta, zobrazenému cez citát zo sv.písma a kruhovú maľbu daného dňa. Na 7. poschodí – v ramenách kríža je umiestnený oltár s lavicami. 

Vychutnali sme si výhľady, stavbu, pokoj a pohodu. Nejaké tie fotečky a pobrali sme sa nazad, čakala nás ešte cesta. Idúc nadol Anička zbadala vo svahu kuriatka (hríby) a hovorí otčemu: „Kuriatka, nechceme?“ Otec: „A načo by nám boli?“ O TRI sekundy neskôr. Otec: „A koľko ich je? Hádam ich tu nenecháme, dáme do polievky!“ A tak sme k autu prišli so zážitkami a novými surovinami 🙂 .

barborka
barborka on júl - 24 - 2023
kategória: Naše akcie
Značky:

Leave a Reply