Monte Subasio

Počas nášho týždenného pobytu v Assisi sme chceli nahliadnuť aj do Eremo delle Carceri. Termín Cercere doslovne znamená väzenie. Ide teda o sústavu prírodných jaskýň, ktoré sv. Františkovi a jeho nasledovníkom slúžili ako pustovňa, aby mohli byť „uväznení“ v hĺbke modlitby. Postupne okolo týchto jaskýň vznikol kláštorný komplex, ktorý využívajú menší bratia zo Serafínskej provincie Sv. Františka z Assisi.

Toto odľahlé posvätné miesto sa nachádza na úpätí Monte Subasio v nadmorskej výške 791m asi 4km od mesta Assisi. A práve Monte Subasio (1290m) nás inšpiroval spojiť návštevu týchto pustovní aj s trailom cez túto horu. Krupinská sekcia, Maroš, Laura a Lenka nás odviezli k Abbazii san Benedetto. Dalo by sa vyraziť aj priamo z Assisi, ale celá trasa by bola asi o 8km dlhšia. Čo by samozrejme našim bruškám, mlsným po talianskych dobrotách, prospelo, ale vzhľadom na čas a blížiacu sa horúčavu, bolo lepšie zvoliť kratšiu alternatívu.

Z miesta štartu sme pokračovali úzkou asfaltkou k turistickému smerovníku na Sasso Aguzzo a odtiaľ turistickou trasou č.354 (začas ide súbežne s trasou č.356) na Fonte Bregno. Cestou sa nachádza niekoľko impozantných vyhliadkových miest. Fonte Bregno, ako už z názvu vyplýva, je prameň, pri ktorom sa nachádza útulňa Rifugio Fonte Bregno. Kúsok za týmto miestom sme odbočili na chodník č.319 a ten nás nádhernými lúčnymi svahmi vyviedol až na hrebeň, ktorým sa tiahne spevnená vozovka. Horúčava postupne naberala na grádoch a počet nepríjemného bodavého hmyzu spolu s ňou. Na hrebeni sa nachádza voľné stádo koní, ktoré vytvára živnú pôdu pre tento druh hmyzu. Sledujúc chodník č.319 sme obišli Monte Civitale (1270m), jeden z menších vrcholov, za ktorým sa nachádza Mortaro Grande. Ide o krasovú prepadlinu hlbokú 60m s priemerom 260m, ktorá vznikla pôsobením erozívnej činnosti. Vraj ju v histórii využívali ako chladiacu jamu, v ktorej v zime zhutnili sneh a ten im vydržal až do neskorého leta.

Napokon sme dosiahli neďaleký vrchol, urobili zopár fotiek a potom zostúpili, stále sledujúc chodník č.319, na Sassopiano (1124m). Ide o skalnú vyhliadku ešte nad pásmom lesa a s krížom, od ktorého je nádherný výhľad na Assisi a jeho okolie. Sassopiano sme obišli z ľavej strany a napojili sa na chodník č.360. Ním sme zostúpili k Eremo delle Carceri. Popozerali sme si tieto posvätné miesta, mimochodom vnútorne veľmi silné a sugestívne. Vo vnútri sme sa stretli s našou krupinskou sekciou pútnikov, ktorá sem dorazila autom už o niečo skôr.

Milovníkom prírody určite odporúčame absolvovať niečo podobné. Turistických trás smerujúcich na Monte Subasio je viacero, takže je z čoho vybrať. Ak však prídete v letných mesiacoch, kvôli horúčave odporúčame vyraziť skoro ráno. Prešli sme niečo cez 10km a nastúpali okolo. 620m.

Profil trasy

oM
oM on jún - 22 - 2023
kategória: Naše akcie
Značky:,

Leave a Reply