Veľký Manín

Manínska tiesňava a jej okolie je považovaná za jednu z najkrajších lokalít Považia. Na malom teritóriu ponúka množstvo prírodných zaujímavostí a krás – Manínsku a Kostoleckú tiesňavu, jaskyne, Kostolecký dóm, nádherné výhľady, exponované a strmé zrázy, atď… Jednoducho môže sa tu vyžiť náročný i menej náročný turista, biker, lezec a iný obdivovateľ prírody. Z geomorfologického hľadiska sa radí táto lokalita k Súľovským vrchom a to všetko je zase súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy.

Na konci mája zvýrazňovali čaro tejto prírody nádherné sýte farby kveteny a rôznej zelene. Zaparkoval som pri Manínskom potoku v závere náučného chodníka pred dedinou Vrchteplá. Po červenej som vyrazil smerom do Kostolca. Turistický chodník sleduje hlavnú asfaltovú cestu, takže sa nedá zablúdiť. Po pár minútach som už v Kostoleckej tiesňave obdivoval mohutné skalné bralá a predovšetkým mohutnú gotickú klenbu alebo tzv. Kostolecký dóm. Keď som sa vynadíval na tento prírodný skvost, pokračoval som ďalej smer Záskalie, kde odbáčam na zelenú turistickú trasu. Prechádzam nádhernými sýtozelenými a rozkvitnutými lúkami, ktoré sa rozprestierajú pod svahmi Veľkého Manína. Som tu úplne sám. Fotím okolie a predovšetkým Kostolecký dóm, ktorý sa z týchto miest zdá obrovský a niesmierne dominantný.

Vstupujem do lesa a pri rázcestníku „Pod Veľkým Manínom“ sa napájam na žltú, z ktorej po pár minútach odbáčam smerom k Partizánskej jaskyni. Už z jej názvu vyplýva, čomu počas SNP slúžila. Nemá síce žiadnu krasovú výzdobu, ale je asi 20m dlhá a ponúka nádherné výhľady z úbočia skalného brala Veľkého Manína. V blízkosti jaskyne sa nachádza skalná vežička. Je z nej pekný výhľad a hoci na ňu vedie lezecké lano, treba byť pri výstupe opatrný, hlavne ak je mokro.

Od jaskyne pokračuje takmer hranou skalného brala neznačkovaný chodník, ktorý sa neskôr napája na spomínanú žltú. Ponúka nádherné vyhliadkové miesta, ako napríklad skalné okno a iné… predovšetkým na Záskalie, Malý Manín a Súlovské skaly…

Len čo som sa napojil na žltú, hneď som ju aj opustil, keďže som sa chcel pozrieť k útulni Severák. Pri nej sa nachádza ohnisko a nocľažníkov môže potešiť ďalšia vyhliadka v jej okolí. Predovšetkým večerný a ranný čas na nej môže byť krásny. Možno to niekedy skúsim.

Vrátil som sa na žltú a asi po desiatich minútach som ju opäť opustil, aby som sledoval ďalší neznačený chodník na vrchol Veľkého Manína. Chodník je síce neznačený, ale na vrchole je mohyla s nápisom Veľký Manín, lavička a zátišie so soškou Panny Márie. Pozdvihol som srdce k Stvoriteľovi a pokračoval ďalej na Manínec. Nad osadou Podmanín som sa opäť napojil na už dobre známu žltú turistickú značku. O chvíľu som ju zase opustil. Jednou z lesných ciest som sa nasmeroval k náučnému chodníku, ktorý ide poza Drieňovku do Podskalia a pokračuje ďalej na Skalné bralo Bosmany. Z neho je taktiež nádherný výhľad na okolie, Manínsku a Kostoleckú tiesňavu a predovšetkým na dominantný Veľký Manín. Nakoniec som pokračoval náučným chodníkom až k autu. 

Pekný výlet. Dĺžka celej trasy bola asi 15km a nastúpal som zhruba 950m.

Profil trasy

oM
oM on máj - 30 - 2023
kategória: Naše akcie
Značky:,

Leave a Reply