Barskoon pass

Na dnes sme mali naplánovaný presun do Biškeku, aby sme mali čas na pokojné zbalenie a na rozlúčkové posedenie s blízkymi. Cestou sme si však naplánovali pozrieť neďaleké údolie Barskoon (Барскоон), ktoré sa tiahne asi 45km na Barskoon pass. V osade rovnakého mena ako údolie sme odbočili doprava nevediac, do akej nádhery sa ponoríme. Keďže z druhej strany priesmyku sa nachádza zlatá baňa, ktorú obhospodaruje nejaká kanadská spoločnosť, tak celou dolinou sa tiahne, na Kirgizsko, nezvyčajne kvalitná cesta. Od jazera Issyk Kul 1600m (Иссык Кулъ) sme sa dvíhali približne do výšky 3750m. Impozantná cesta, nádherné výhľady… to všetko sme s úžasom absorbovali. Fotili sme takmer na každej zákrute 🙂 .

Na vrchu sa nám otvorila nádherná zasnežená pláň s majestátnymi kopcami. Po pravej strane sa nachádzali Peak Rosenthal 4422m (Пик Розентал),  Peak Olympijskaja 4492m (Пик Олимпийская) a vľavo zase také štíty ako Peak Kyrgyzy 4956m (Пик Kыргызы), Peak Skalolaska 4916m (Пик Скалолазка) alebo Peak Ajgyl 5100m (Пик Айгыль), aj keď nie všetky sme asi videli.

Bola to taká krása, že nám nedalo nedotknúť sa jej. S Dominikom a o. Martinom sme vytiahli lyže, nahodili pásy a vyrazili k štítu Peak Ažurnyj 4325m (Пик Ажурный). Andrej ostal pri aute a všetko dokumentoval. Povedali sme si pol hodinu tam a pol hodinu nazad, veď sme mali pred sebou ešte dlhú cestu.

Vyrazili sme zasneženou pláňou k Peak Ažurnyj 4325m (Пик Ажурный). Zdalo sa to kúsok, ale nakoniec to bolo niečo cez 2km. Všetko to veľmi skresľovalo. Vystúpali sme do výšky okolo 3950m, niečo pofotili, poobzerali sa po okolí a vyrazili nazad. Nakoniec nám to trvalo asi 2 hodiny. 

Zbalili sme veci, nasadli a cestou nadol sme fotili všetko každú chvíľu ešte raz.  Istota je istota, veď čo ak by nám nejaký záber nevyšiel…

No…, bolo to krásne, taká chuťovka na záver 🙂 .

Profil trasy

oM
oM on marec - 9 - 2023
kategória: Naše akcie
Značky:

Leave a Reply