IMG_5637

Svišťový štít

V Starom Smokovci (1010 m) som zaparkoval 7,25. Chvíľu som váhal akú obuv si zvoliť. Cieľom bol Svišťový štít a informácie uvádzali, že nad 1600 m sa nachádza do 30 cm snehu. Dolu to síce tak nevyzeralo, ale nakoniec som bol rád, že som si zobral tvrdú zimnú obuv a pribalil do batohu aj mačky. Ukazoval sa veľmi pekný deň. Rezko som pridal do kroku, aby som mal prístupovú trasu po Zbojnícku chatu čím skôr za sebou. Bolo nádherne, sniežik stúpaním Veľkou studenou dolinou pomaly pribúdal a ja som sa vytešoval z rannej jesennej prírody. Prvých ľudí som stretol až tesne pod Vareškovým plesom. Schádzali z chaty.

Po raňajkách a rýchlom čajíku na chate, ku ktorej som prišiel asi o 9,20 som vyrazil po modrej smerom k sedlu Prielom (2288 m). Pod začiatkom stúpania do sedla Prielom som opustil turistickú značku a smelo vykročil v pravo, po neprechodenom snehu, do Divej kotliny.Po kolená som sa boril snehom a sem tam som vhupol do neho aj do pól stehna, ale užíval som si to. Výstupové tempo sa mi spomalilo, avšak slniečko, ktoré prebleskovalo ponad skaly dodávalo celému výstupu príjemnú atmosféru.

Divá kotlina je charizmatická. Tvorí takmer uzavretý kotol. Z ľavej strany sa nad ňou vypína Divá veža s hrebeňom Divých ihiel a z pravej ju dopĺňa Svišťový štít so svojimi troma vrcholmi. Svišťový štít leží na hlavnom tatranskom hrebeni a má tvar ako mnoho iných štítov. So spomínanou Divou kotlinou však vytvára jedinečný prírodný úkaz a je charakteristický nádhernými výhľadmi na všetky strany.

Vrchol som dosiahol okolo 11,30. Výhľady na mňa tak zapôsobili, že som takmer stále fotil a niekoľko krát mám odfotené to isté :).

Na vrchol vedie viacero výstupových ciest, no vzhľadom na nespevnený sneh som sa rozhodol, že bude najlepšie zostúpiť tou istou trasou, ktorou som vystupoval. Cesta nadol ubiehala rýchlejšie. Samozrejme, išiel som z kopca, čo však nemusí byť vždy výhra, ale hlavne išiel som vo vlastných stopách, takže chodníček už bol trochu prechodený. Od Zbojničky nadol som s istotou predbiehal viacero neisto kráčajúcich turistov, ktorí sa snažili udržať rovnováhu na šmykľavom chodníku. Niektorí z nich na mňa ostro pozerali, čo som si to len pripol na nohy, keď sa mi nešmýka 🙂

Zhrnutie: pekné počasie, nádherné výhľady, slušné prevýšenie (1372 m). Čo dodať?
Veľká vďaka za krásny výlet 🙂

oM
oM on október - 21 - 2013
kategória: Naše akcie

One Response to “Svišťový štít 2382 m (20.10.2013)”

  1. green píše:

    Hm – blednem zavistou :D. Ja som bol cez vikend lenivi ze az.

Leave a Reply