Suusamyr

Asi 130 km od Biškeku sa nachádza Too Ashuu pass, ktorý vo výške 3200m prechádza z doliny Kara Balta (Кара Балта) do údolia Suusamyr (Сууcамыр). Obe údolia približne v tejto výške spája asi 3km dlhý tunel Kusain Kolbayev. Samotné sedlo, ktorým kedysi viedla cesta sa nachádza vyššie a má vyšku okolo 3450m. Cesta týmto priesmykom je úchvatná a ponúka neopisateľné scenérie. Vraj na ľudí impozantne vplýva radikálna zmena počasia a tú sme zažili aj my. Na strane Kara Balta býva silný vietor a na druhej strane tunela človek vstúpi do malebnej slnečnej krajiny údolia Suusamyr. Toto údolie alebo skôr náhorná plošina má dĺžku 133km a vraj až do konca apríla býva plná snehu. 

Nachádza sa tu lyžiarske stredisko a to bolo dnes našou prvou zastávkou. Stredisko síce nefungovalo, asi pre množstvo snehu. Ale to sme ani nevyhľadávali. Za tunelom sme vystúpili z auta, pokochali sa scenériami a až na Andreja, podujal sa byť šoférom, sme sa spustili svahmi smerom k hornej stanici lanovky, a potom po neupravených zjazdovkách až dolu do doliny. Svahy síce neboli nijako prudké, ale 6km dlhý zjazd ponúkal nádherné panorámy údolia Suusamyr. Tak sme si to s Dominikom, o. Martinom (keďže sme dvaja Martinovia, domáceho Martina budem označovať titulom “o”)  a sr. Maximou užívali. 

V doline nás vyzdvihol Andrej. Vyviezli sme sa opäť k tunelu a zo strany Suusamyr sme začali úzkou kotlinou stúpať k vrcholu Too Ashuu 3586m (Тоо Ашуу). Približne vo výške 3500m sme spolu s Dominikom a o. Martinom dosiahli hrebeň. Vietor dul celkom slušne. Trochu sme sa v závetrí plechových búd zotavili. Potom nás čakala lyžovačka v úžasnom prašane. V dolinke nás pri miestnej chate čakali Andrej so sr. Maximou a domácou chatárkou, ktorá nás nachovala domácimi pirôžkami. Prehodili sme s ňou niekoľko slov a plní eufórie sme sa vracali do Biškeku. 🙂

Profil trasy Suusamyr

Profil trasy Too Ashu

oM
oM on marec - 3 - 2023
kategória: Naše akcie
Značky:

Leave a Reply