Ďumbier

Už dlhšie sa nám nepodarilo nikam vyraziť. Ovplyvnilo to viacero okolností a povinností. Keďže pred týždňom bolo sv. Barbory, tak naša Barborka sa vyjadrila, že by si veľmi priala, keby sme išli aj z príležitosti jej sviatku na nejakú chatu. Zamýšľali sme sa nad rôznymi destináciami. Napokon zvíťazila Štefánička a zhodou okolností, napriek zimnému horolezeckému zrazu Jamesu na Ďumbieri v tomto termíne, našlo sa pre nás miesto.

V piatok podvečer sme zaparkovali na Trangoške. Najskôr sme pomohli vyprostiť jedno šmýkajúce sa auto, a potom sme za pomerne hustého sneženia vyrazili na Štefáničku. Hore sa dalo ísť na lyžiach hneď od začiatku. Postupne sa zotmelo a napriek mokrému snehu bol výstup krásny a hĺbavo pokojný. Na chatu sme prišli celkom slušne premočení. Zarazila nás, na Štefáničku, nezvyčajná tma. Vraj kdesi v doline vypadla elektrina. Občas sa zasvietilo, občas zhaslo, ale na pohodovú atmosféru na chate to nemalo vplyv.

Zobudili sme sa do inverznej oblačnosti. Bezvetrie a výhľady nás vytiahli hneď po raňajkách na zasnežené pláne Štiavnice. Oproti brodiacim sa horolezcom, ktorí sa po zadok v snehu pokúšali dostať na hrebeň, aby mohli naliezť do severných stien Ďumbiera, sme sa na lyžiach cítili ako Elfovia z Pána prsteňov. Na Štiavnici sme si užívali výhľady. Oťažená čerstvá vrstva snehu bez podkladu ukazovala svoju silu a lavíny či zosuvy bolo počuť z mnohých strán, sem tam aj vidieť. Terén na lyžovanie bol rôzny. Chvíľu nosný, potom škrupina, a tak dokola… Lepšie to bolo v horných dvoch tretinách smerom k Štefáničke. V každom prípade sme si to užívali. Spustili sme sa dva krát, a potom sme vyrazili dolu Trangoškou. Ťažký sneh a celkom slušná škrupina, upozorňovali na opatrnosť. Držali sme sa hesla „Zísť bezpečne a bez negatívnych následkov“. V každom prípade do hrdla nad Halašovou jamou sa dalo zlyžovať. Potom sme lyže vypli a po jaskyňu preniesli. Odtiaľ po lavínište sa dalo tiež s opatrnosťou spustiť. Od lavínišťa sme to už vzhľadom na sneh a kamene neriskovali a k autu zišli s lyžami v rukách. Dobrá chuť kávy zo Zázvoru a pekné dojmy z výstupu nás sprevádzali až do Bystrice.

oM
oM on december - 10 - 2022
kategória: Naše akcie
Značky:

One Response to “Rozbeh skialp sezóny na Ďumbieri (9. – 10. 12. 2022)”

  1. Veronika Durčáková píše:

    Toto je paráda, že ešte stále brázdite kopce!:) Spomínam na môj zážitok s vami z prvého skialpového výstupu na Ďumbier (ešte aj článok som si tu našla :D). Len tak ďalej
    P.S.: skialpovú výstroj už mám, tak možno niekde na kopcoch na seba natrafíme.

Leave a Reply