Hrebeň V. Fatry

Tento týždeň bola zľava na dovolenku – 9 dní za sebou za cenu 3. A ešte k tomu pekné počasie. Po chvíľke špekulovania padla voľba na Veľkú Fatru, ale žiadne ultra, len tak lenivo. Začali sme na Smrekovici, skončili na Starých Horách a takto nám bolo.

V pondelok nie veľmi skoro ráno sme nechali nemenované auto rumunskej výroby (ako by Ičo povedal) na Starých Horách a autom druhým sa vyviezli na Smrekovicu (1350m). V ležérnom pokluse sme minuli Skalnú Alpu. Rakytov  sme vďaka rozporuplnej predpovedi počasia vynechali. Vystúpali sme na Minčol (1398m) a pomedzi malebné stromčeky zbehli do Sedla pod Čiernym kameňom (1266m) Spomeniem ešte, že v sedle sa nám dosť zle naberala voda zo slabo tečúcej studničky. Tento fakt málo súvisí s dnešným príbehom, ale význam nadobudne až v nasledujúcom článku, preto si ho zapamätajte.  Ďalej sme pokračovali cez Ploskú (1532m) a Chatu pod Borišovom až na Borišov (1510m). Normálne tam trasu neukončujeme, no nastala potreba kompenzovať výpadok výšky vzniknutý traverzom Rakytova. 

Utorok sa začal traverzom Ploskej do sedla Chyžky a pokračoval výbehom na Ostredok (1596m). Na hrebeni sa tmolilo len málinko skupín. Kochajúc sa na všetky strany sme pokračovali na Krížnu (1574m) a ďalej na Kráľovú Studňu (1270m). Mali sme ešte veľa času, tak sme sa pustili motkať sa po okolí. Objavili sme vyhliadku na Kráľovej skale (1377m), ale aj malebné zákutie symbolického cintorína. 

V stredu sme sa rozhodli pre zostupovú trasu cez Úplaz (1280m) a Japeň (1154m). Ešte sme tam nikto neboli, tak sme boli zvedaví. Japeň nás prekvapil svojimi prekrásnymi starými javormi, ale aj stúpaním, ktoré napriek jeho výške nebolo úplne zadarmo. Z Japeňa nás turistický chodník zviedol do nepoznanej časti Starých Hôr. Pred nami sa najskôr zjavil trojhlavý drak (alebo jeho celkom vydarená replika) a potom neskorogotická kaplnka Sedembolestnej Panny Márie. A potom už v známejšej časti radler a nanuky 🙂

 

Foto: Zo Smrekovice na Borišov (29.8.2022)

Foto: Z Chaty pod Borišovom na Kráľovu studňu (30.8.2022)

Foto: Cez Japeň na Staré Hory (31.8.2022)

Anička
Anička on september - 1 - 2022
kategória: Naše akcie
Značky:,

Leave a Reply