Glittertinden

V Spiterstuhlene sme strávili, na naše prekvapenie, celkom teplú noc (teplo síce nebolo, ale po týždni v Nórsku sa na túto tému pozerá úplne inak). V tejto destinácii sme si zvolili dva najvyššie vrcholy – Glittertinden a Galdhøpiggen. Tieto sa historicky v prvenstve predbiehali. Vďaka svojej ľadovej čiapke (a možno aj vďaka nepresnému meraniu) sa ešte začiatkom 20. storočia považoval Glitterdinden za najvyšší, no v súčasnoti prvenstvo pripadá Galdhøpiggenu. Čo sa týka vzdialenosti od východzieho bodu, na Gliterdinten je to ďalej, skoro 10 km.

Túra začína na prístupovej ceste asi kilometer od Spitertstuhlenu smerom do civilizácie. Tam chodník odbáča doprava a vystúpa do sedla Skautkampan, za ktorým sa otvára rozsiahlá pláň Skautflye. Po prejdení pláne pokračuje chodník strmým sklaným rebrom a po ňom nasleduje už miernejší (ale dlhý výstup) na samostný vrchol. Výstup nie je nijak technicky náročný, iba ak si ho takým spravíte, napríklad použitím staršieho modelu topánok, ktorým ešte pred skalným rebrom odpadne podrážka 😉 . 

Z Glittertindenu sú údajne náherné výhľady. K tejto téme nevieme povedať nič, pretože od skalného rebra sme kráčali v oblaku. Dopriatý nám však bol pohľad na divokých sobov, ktorý si (bez Santa Clausa) cválali naprieč pláňou Skautflye. 

 

Anička
Anička on júl - 18 - 2022
kategória: Naše akcie
Značky:,

Leave a Reply