Bessegen

Po nádhernej ceste sme strávili noc na odpočívadle Turistveg – Valderesflye (1389m) už v národnom parku Jotunheimen. Čakala nás jedna z najslávnejších nórskych horských trás, ktorá niekedy nesie označenie aj Nórska národná túra. Ide o horský hrebeň Besseggen, charakteristický výhľadom na tyrkysové jazero Gjende a modré Bessvatnet. Presunuli sme sa do Gjendesheim, kde sa okrem turistickej chaty nachádza aj malý prístav pre výletnú loď, ktorej služby sme využili. (Lístky na loď odporúčame kúpiť vopred online. Na webe gjende.no nájdete potrebné informácie o dostupnosti, cenách a čase odchodov.) Samozrejme je potrebné zaparkovať na odstavnom parkovisku asi 2km od prístavu (priamo pri prístave je možné parkovať iba 2h), odkiaľ k lodi v cene parkovného premáva autobus.

Výletnou loďou sme absolvovali asi 20 minútovú plavbu do Memurubu a odtiaľ začali stúpať na hrebeň Besseggen. Počiatočný dav sa postupne rozptýlil a nakoniec sme hrebeňom išli viacmenej nerušene sami. Trasa je dlhá okolo 15km a je potrebné nastúpať asi 1385m. Nám to trvalo necelých 5h aj s oddychom, fotením a užívaním si nádherných prírodných scenérií. Avšak sprievodcovia uvádzajú, že je potrebné rátať s časom okolo 8h.

Na parkovisku sme sa trochu zotavili a presunuli asi 100km do Spiterstulen. Ide o horské turistické centrum v blízkosti chaty Spiterstulen Turisthytte (1104m). Tu sa dá zaplatiť za stanovanie alebo caravanovanie (my sme platili 11€/noc na osobu). K dispozícii sú toalety, sprchy… jednoducho všetko potrebné a na slušnej úrovni. Do Spiterstulen vedie platená súkromná cesta, ktorú je možné zaplatiť v automate v blízkosti chaty Spiterstulen Turisthytte.

oM
oM on júl - 17 - 2022
kategória: Naše akcie
Značky:,

Leave a Reply