Værinsvatnet

Po noci strávenej pri jazere Breivevatnet (okolo 770m), mimochodom stále v oblasti Setesdal, sme sa ráno prebudili do krásneho dňa. Veľmi radi by sme zašli až ďaleko do hôr, vyššie, k snehu. Keďže sme plánovali po behu presun, skrátili sme plán na výstup k jazeru Væringsvatnet. Kombinácia PhoneMaps a Mapy.cz nám pomohla v orientácii. Na výstup sme nastúpili správne, no zhruba po 3km sme museli trošku pohľadať pokračovanie chodníka. Nakoniec sme našli správnu cestu, kozáky, mokrade a vystúpali sme popri potoku a následne prekračujúc ho na plošinu pod bralom Kulten. Zostúpili sme k vodám jazera Væringsvatnet (920m), krátko sa posilnili a vydali sa na cestu späť po rovnakej trase. V samote, tichosti i hukote vody, v pokoji sme stretli temer na záver zopár Nórov. Podebatili sme a pokračovali k autu. Poumývali sa vo vodách Breivevatnetu, najedli sa a vydali sa na cestu ďalej Nórskom do blízkosti Gjendesheimu. Ani netušiac, čo nás čaká za nádheru. Prechádzajúc mestom Rjukan v oblasti Telemark sme zistili, že celé údolie je zapísané do zoznamu Unesco. Vodná elektráreň Vemork bola v rokoch 1911-1913 najvýkonnejšou vodnou elektrárňou na svete. Od roku 1934 sa v nej vyrábala ťažká voda (nevyhnutná na výrobu jadrových zbraní), a preto elektráreň zohrala počas II. svetovej vojny významnú rolu. Sú známe sabotážne operácie spojeneckých vojsk na jej zničenie.
Ďalej na nás čakalo jazero Tinnsjå, ktoré patrí k najväčším jazerám Nórska. A práve na tomto jazere Nóri potopili loď vezúcu ťažkú vodu, aby sa nedostala do rúk nacistického Nemecka.
Idúc ďalej do hôr sme sa ocitli na nádhernom horskom priesmyku medzi cestami Skiverdalsvegen a Vegglifjellvegen. Očarujúce okolie, asfalt zmizol, míňajúc lyžiarske stredisko Veggli skisenter sme gúglili, kde to vlastne sme. Keďže sa na ceste zjavila rampa. Ale našťastie sa nám sama otvorila, nič sme neplatili. Pokračovali sme ďalej dýchberúcou cestou hľadajúc miesto, kde prespíme. Zaparkovali sme na náhornej plošine neďaleko Gjedesheimu, na ceste č.51, na odpočívadle Turistveg – Valderesflye. Vietor fučal poriadny, no auto nám vytvorilo aké-také závetrie, vytiahli sme všetko teplé, dokonca aj ohrievač. Toalety na parkovisku boli čisté a dostupné, takže sme sa mali kde poumývať.

Vegglifjellvegen na presune do Gjendesheim

barborka
barborka on júl - 16 - 2022
kategória: Naše akcie
Značky:,

Leave a Reply