Hehellervatnet

Prešli sme cez check-in v Dánskom prístave v Hirtshals, postavili sa k ostatným autám, čakali na nalodenie na trajekt ColorLine a dá sa povedať, že začalo naše dovolenkové dobrodružstvo. Po vyše 4 hodinách sme sa vylodili v Nórskom Kristiansand a s nadšením vyrazili cestou č. 9 do Rysstad, a potom nádhernou cestou Suleskarvegen k jazeru Øyarvatnet, kde sme mali naplánovaný nocľah. Dá sa povedať, že tradičný, pretože spravidla prvú noc v Nórsku sme už niekoľkokrát strávili pri tomto jazere. Keďže v jeho blízkosti je malá lodenica, vedie k nemu cesta, na ktorej je možné na viacerých miestach, trochu bokom od „hlavnej“ premávky ostať.

Ráno sme sa vrátili kúsok nazad k jazeru Håhellervatnet, kde sa nachádza aj turistický smerovník. Mali sme v pláne prejsť značkovaným chodníkom na opačnú stranu jazera Håhellervatnet, a potom absolvovať zhruba 11km okruh okolo jazera Øyusvatnet. Pripadalo nám zvláštne, že PhoneMaps nás posielajú v jednom úseku krížom cez jazero Håhellervatnet, ale keďže sme usúdili, že tam asi niečo musí byť, tak sme vyrazili po chodníku. Samozrejme, bol tam most… Ako nám srdcia zajasali radosťou, keď sme ho zbadali, tak o malú chvíľu zažili sklamanie, pretože časť mosta bola zrútená a prechod po ňom nebol možný.

Rozhodli sme sa pre zmenu trasy, teda že absolvujeme okruh okolo celého jazera Håhellervatnet. Samozrejme bolo to veľmi krásne. Nevieme aké nádherné scenérie by nás čakali na pôvodnej trase, no aj táto časť nórskej prírody v regióne Setesdal bola nádherná. Ťažko povedať či išlo z našej strany o trailrun. Jednak bolo na trase mnoho bahnitých mokradí, čo značne ovplyvňovalo beh, a potom sme veľmi často zastavovali, žasli, kochali sa a fotili ponúkané výhľady. Počasie bolo typicky nórske. Chvíľu dážď, chvíľu slniečko a tak stále dokola, takže sa ho vôbec netreba báť 🙂

V blízkosti jazera Håhellervatnet sa nachádza odpočívadlo Sandvigvatnet rasteplass s toaletou, takže po dobehnutí sme sa tu skultúrnili a po doplnení kalórií presunuli asi 100km k jazeru Breivevatnet pri Hovdene.

 

oM
oM on júl - 15 - 2022
kategória: Naše akcie
Značky:,

Leave a Reply