Hostinec

Z možností skialp/beh sme si vybrali beh. Ráno sme sa stretli v UPC a otec nám takto na Deň Zeme navrhol okolie Banskej Bystrice – konrétne Chatu Hostinec v Kremnickcýh vrchoch. Mne sa cieľ zapáčil, keďže som Hostinec zvykla navštevovať pomerne často v mojich mladých časoch 🙂

Auto sme zaparkovali na Suchom vrchu. Počasie parádne, slnko svietilo tak akurát, bez vetra. Vybrali sme sa na Ortúty. Stúpajúc po asfaltovej ceste sme dobehli ku krásnemu Ortútskemu jazierku. Pri jazierku je vybudované mólo a drevené mostíky, nachádza sa tu informačný panel i niekoľko miest na posedenie. Pekne udržiavané horské jazero je domovom viacerých vzácnych druhov mokraďového rastlinstva a živočíšstva, najmä obojživelníkov. Urobili sme niekoľko fotiek a pokračovali sme po modrej značke do sedla Tri kríže (1 180m). Miestami bol na ceste ešte sneh. Otec nás počkal v sedle, krátko sme si oddýchli a pokračovali sme k Hostincu. Už oddávna viedla cez hlavný chrbát Kremnických vrchov furmanská cesta, spájajúca banícke mestá Kremnica a Banská Bystrica. Hradská cesta v náročnom teréne spájala mestá najkratšou možnou trasou cez zníženinu hrebeňa v sedle Tri kríže. Uprostred tejto ťažkej furmanky vznikla pre povozníkov furmanská krčma a prepriahacia stajňa pre kone. Čiže prícestný hostinec. Písomné pramene spomínajú aj prevádzku poštového dostavníka Banská Bystrica – Kremnica na tejto trase. Pôvodná furmanská krčma, dnes chata Hostinec bola zatvorená, ovlažili sme sa teda v prameni raneného bojovníka a vybrali sa ďalej žltou značkou na Velestúr (1254m). Vrch opradený teóriami o tom, ako a kedy vznikli písmená vytesané do skaly.

Z Velestúru sme pokračovali na Zlatú studňu (1265m), trochu nám začalo pofukovať. Cez Lopúchový vrch (1201m) sme zbehli nadol do Králického sedla. Odtiaľ dolu cestou-necestou do Králik (dobre, nevšimla som si značku a stratila som sa, och hanba). Lúky na Králikoch boli posiate rozkvitnutým podbeľom. I množstvom turistov 🙂 Z obce sme pokračovali modrou značkou ku kravínu (kde ma chlapi počkali, keďže predvčerom som sa bála bieleho čuvača – dnes ani len nezabrechal, ani sa nepohol). Od kravína k Mútnemu a späť k autu. Parádny výletík!!!

Štatistika:
Dĺžka – približne 18,8km (aj s mojim stratením sa)
Stúpanie/Klesanie – cca 860m
Čas –  priemer asi 3:20h

Profil trasy:

 

barborka
barborka on apríl - 23 - 2019

Leave a Reply