Salaš Chyžky

Sobotný deň bol ešte len v rozpuku, keď nás chrústik unášal cez Donovaly do pomaly tradičnej zimnej destinácie Liptovských Revúc. Pred obchodným centrom Vyšných Revúc zastavujeme pri dvoch ďalších posádkach, ktoré majú na dnešný deň podobný plán. 

Po nácviku techniky upínania lyží na batoh SALEWA Winter Train 26 Backpack, ktorý zdobil chrbty celej zúčastnenej päťky sa nám síce nepodarilo poraziť 18sek figuranta na priloženom linku (Návod na batoh SALEWA Winter Train ), ale to nám nebránilo v zrýchlenom presune po zasneženej obci na miesto ostrého štartu v Zelenej doline pri Lopušnom potoku. 

Po počiatočných problémoch s lyžami a mobilom sa na čelo skupiny neočakávane dostala Anna s Greenom. Spolu s Barborkou a o. Martinom sme sa ich márne snažili dobehnúť, a až informácie od okoloidúcich nás utvrdili v domnienke, že sa dnes budeme hrať na „skovku“. 
Obidvaja schovaní sa nám ale s úsmevom na perách ukázali pri prístrešku pod úvodom do stúpania lesným terénom. Po krátkej porade už o. Martin kreslil ciky – caky lesnou vysneženou krajinou až na lúky pod Chýžkami (Kýšky). Na počiatku lúčneho terénu sme stretli i troch bratov Čechov a po krátkom traverze sme dorazili k bivakovaciemu salašu s priam hotelovým komfortom (matrace na pričniach, piecka, ktorá zázrakom stojí a dokonca sa v nej dá aj kúriť ). Prístrešie nám umožnilo doplniť tekutiny a zaodieť telá pred stále silnejúcim vetrom. Nebojácne sme po chvíli opustili „teplo domova“ a dali sa do boja s prírodou. V silnejúcom vetríku a v slabnúcej viditeľnosti sme dorazili na Ploskú (1532m). Keďže viditeľnosť bola len po najbližšie tyčové značenie, velenie zvolilo rýchly postup na pásoch k zvažujúcej sa pláni smerom do sedla Ploskej.
Po chvíli pásy zmizli v batohoch SALEWA Winter Train 26 Backpack a nasledoval zjazd popod Čierny Kameň a ponad salaše Mogury priamo k penziónu Horec.
Len tu zrazu sa nám do cesty postavil akýsi nemenovaný briežok, ktorý nám nedovolil pokračovať len tak ďalej, lyžba bola parádna a tak pásy hopky naspäť na lyžky a hybaj hore. Museli sme si vychutnať „bily prach jiščo raz“.
Potom už nič nebránilo v priamej ceste do cieľa výpravy. 
Po nalodení výstroje sme okoštovali kuchyňu v Horci a vyrazili do BB. Po kávičke v kolégiu o. Martina nás s Annou Greenovci bezpečne dopravili do našich príbytkov.

 

Čas 04:13:12h
Vzdialenosť : 16,03km
Nastúpaných : 932m        

Horám zdar Ivan 

Ivan
Ivan on január - 27 - 2019
kategória: Naše akcie
Značky:

Leave a Reply