Jastrabia veža

Budík zazvonil ráno o 3:40 a mne napadli slová piesne: „To bol zase nápad…“ Unavení, s kávou v termoske a raňajkami v batohoch, sme sa spolu s otčem vybrali do Sásovej po Jarka s Ankou. Smer i cieľ boli jasné. Jastrabia veža, údržba sochy Panny Márie.

Niečo po šiestej sme zaparkovali auto na parkovisku Biela voda a vybrali sa na Chatu pri Zelenom plese, kde sme si naliali kávičku, vychutnali si krásne výhľady a vybrali sa nahor. Slniečko pripekalo, vody v plesách bolo pomenej. Ľudí tiež. Pri meteorologickej stanici sme odbočili z chodníka idúceho na Jahňací štít.

Po čase sme nechali Anku na slniečku, aby robila kamzíkom prezenčky 🙂 My sme sa vybrali k výstupovej rímse na Jastrabiu vežu. Obliekli sedáky, nasadili prilby. O.Martin nás pekne zaistil, niektoré úseky boli dosť mokré, a aj klzké. Na vrchole, v tichu a objatí prírody, sme sa za veľmi priaznivého počasia zdržali niekoľko hodín. Jarík skrášľoval sochu (obrúsil, odkorodoval, nastriekal), zatiaľ čo si o.Martin pekne schrúpol 🙂

Dnešný žalm: „Nebesia rozprávajú o sláve Boha a obloha hlása dielo jeho rúk…Nie sú to slová, nie je to reč…“ Keď som ho čítala počas sv.omše, tam na vrchole, tak sa mi skoro začal triasť hlas 🙂 Neboli to len slová, mali sme to všetko jasne pred sebou, všetko priamo a jasne na dlani.

Po sv.omši dostala Panna Mária ešte jeden nástrek. Fotky, fotky, fotky, 🙂 túto nádheru sa nám nechcelo opustiť. Nasledoval zostup, skaly už stihli trochu preschnúť. Posledný úsek rímsy sme nácvikovo zlanili. 

Pri chate nás čakala a vítala Anička. Dali sme niečo dobré do brušiek a vybrali sa na ten nekonečný zostup 🙂 Ubehol v celku rýchlo, sem-tam cez kríčky, sem-tam s poznámkami, aké mladé nohy máme (aj tie otčeho).

Úplne spokojní a s vďakou v srdciach sme cca o piatej opustili parkovisko, smer Banská Bystrica.

Štatistické údaje:

Dĺžka trasy – cca 21km
Najnižší bod – 919m
Najvyšší bod – 2136m
Stúpanie aj klesanie – cca 1230m

barborka
barborka on september - 21 - 2018
kategória: Naše akcie

Leave a Reply