Chata pod Suchým

Po dlhom čase sme sa vybrali prenocovať do hôr a to v počte 4 (o.Martin, Anička, Green a ja). Anna nám zarezervovala ubytovanie na Chate pod Suchým (1075m). V nedeľu podvečer, sprevádzaní búrkami, sme zaparkovali jedno auto vo Vrátnej a druhé v Krasňanoch, neďaleko horárne v ústí Doliny Kúr (520m). Kým sme vyrazili nahor (okolo 18:00), nepršalo. Až o chvíľu začalo popŕchať, najväčší lejak sme prečkali pod strechou chatky pri turistickom rázcestníku Pod Jedľovinou (545m). Ale keďže bolo teplo, mokré tričká nám neprekážali. Odbočili sme z cesty, beh sme vymenili za rýchlejší krok vystupujúc strmšie lesom nahor. V Sedle Brestov (975m) sa začínalo zošerievať. Nepršalo, no bleskov sme videli nadostač. Traverzom, po žltej značke, sme sa vybrali k Chate pod Suchým (1070m). Šero sa menilo na tmu, najmä cez les. Asi sme videli aj medveďa (alebo diviaka 🙂 ), o.Martin vytiahol čelovku, aby sme mali aspoň trochu svetla. K chate sme prišli už za tmy. Napriek mailom nahlásenému a potvrdenému ubytovaniu tam síce o nás nič nevedeli, ale ubytovali nás. Pivečko, večera, pohodička. Keď všetci zaspali a mne sa nedalo, tak som si vychutnávala pohľad z okna na vzdialujúcu sa búrku, vietor šuchotal. Totálny pokoj.

Po fajnových raňajkách sme sa vybrali na hrebeň. Keďže boli opäť hlásené búrky, cestu na Suchý sme vynechali a vybrali sme sa traverzom z Príslopu pod Suchým (1215m) do Sedla Vráta (1440m). Odtiaľ po hrebeni, sami, cez Stratenec (1513m) na Malý Kriváň (1671m). Vetrík pofukoval. Vrchol sme si mohli vychutnať v samote, Green si našiel kešku.

Po krátkom oddychu sme zamierili do Sedla Bublen (1510m), odtiaľ cez Chrapáky (1415m) do Sedla za Kraviarským (1228m) a zeleno značeným chodníkom nadol do Vrátnej – Stará dolina (700m). Asfaltkou kúsok späť k parkovisku pri Chate Vrátna (750m), kde nás čakalo auto. Ešte parádny spoločný obed v kolibe na Bielom Potoku, a potom sme sa už museli vybrať späť do reality. Kiežby bolo takýchto spoločných chvíľ viac.

Štatistiky:
Trasa 1: Krásňany – Chata pod Suchým
Dĺžka: 6,2km
Stúpanie: 571m
Klesanie: 27m

Trasa2: Chata pod Suchým – hrebeňom Malej Fatry do Vrátnej (Chata Vrátna)
Dĺžka: 12,6km
Stúpanie: 834m
Klesanie: 1142m

barborka
barborka on september - 5 - 2018
kategória: Naše akcie
Značky:

Leave a Reply