Kirkjufellsfoss

Odtrhli sme sa z reťaze a nechali sa veľmi rýchlo nahovoriť na krátky výlet na Island. Odlet z Prahy nám posunuli kvôli vetru v Reykjavíku (resp. Keflavíku), po prílete sme 2 hod. sedeli v lietadle. Kvôli vetru nebolo možné pristaviť schody k lietadlu. V skutočnosti isto chceli na palube vypredať všetky bagety s krátkou dobou spotreby 🙂

Vyzdvihli sme vopred objednané auto (7-miestnu Toyotu Land Cruisters 4×4) a vydali sa do Reykjavíku nájsť vopred objednané ubytovanie (apartmán v bytovke, kľúče nás čakali v schránke). Nejaký nákup potravín a deň bol za nami.

Vo štvrtok sme sa vydali na známy okruh „Golden circle“. Vďaka Bohu sme mali štvorkolu, ráno nás čakala poriadna snehová búrka. Vlastne ono sa stále striedala nejaká búrka (snehová či dažďová) s občasným slnkom a videli sme aj dúhu 🙂 Prvou zastávkou bol národný park Þingvellir National Park. Je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a je stretom dvoch tektonických dosiek a vytvára tak symbolickú hranicu medzi Európu a Amerikou. Toto miesto má však aj výnimočnú historickú hodnotu – vznikol tu najstarší parlament v Európe. Napriek nepriazni počasia tu bolo veľké množstvo turistov (ako i na ďalších zastávkach okruhu). Ďalej sme sa zastavili v Geysir Geothermal Area. Gejzír Geysir je „praotcom“ všetkých gejzírov. Práve po ňom boli pomenované všetky prírodné úkazy tohto typu. Hoci dnes už nie je tým, čím býval, má skvelého nasledovníka – gejzír Strokkur, ktorý je skutočne pozoruhodný. Vriacu vodu chŕli v pravidelných krátkych intervaloch až do výšky 20 metrov. Dali sme si zmrzlinu na Islande a pohli sa k ďalšiemu bodu – vodopád Gullfoss. Je to kaskádovitý vodopád skladajúci sa z dvoch – horného, ktorý má asi 10 metrov a dolného vodopádu, ktorý je dvakrát tak veľký. Cestou z Gullfosu sme sa zastavili pri menších vodopádoch Hjálparfoss. Pokračovali sme do Secret Lagoon – horúce pramene, kde je možné okúpať sa.

V piatok sme sa vydali popozerať polostrov Snæfellsnes. Cesta bola dlhá, ale zaujímavá. Za oknami auta sa nám striedali nádherné scenérie kopce, sneh, osamotené domčeky, oceán. Niekoľkokrát sme sa zastavili a kochali. Pozreli sme veľmi známe miesto Kirkjufellsfoss, vodopády s horou v pozadí. Búdir – kostolík na lávovom poli, Saxhólar – kráter sopky, bazaltové úkazy, čiernu pláž. Počasie sa začalo zhoršovať, upozornili nás, že prichádza búrka. Vydali sme sa na cestu späť. Opätovne sa dostavil silný nárazový vietor. Plne sme chápali, prečo sa poistka na auto nevzťahuje na poškodenie dverí vetrom. Cestou sme sa ešte zastavili pri kostolíku, následne sme sa dozvedeli, že to bolo prvé biskupské sídlo na ostrove a pri jazierku, no pre tmu a sneh sme už veľa nevideli.

V sobotu sme mali zaplatený výlet na ľadovec, čudujsasvete, kvôli vetru nebolo možné ísť do Ľadovej jaskyne. Vzali nás do lávovej jaskyne s najlepším sprievodcom na svete. Úkazy neboli až tak dychberúce, no po jeho výklade to bolo fajné. Zastavili sme sa pri vodopádoch, najteplejších prameňoch na ostrove, na najdrahšom hamburgry, aký sme kedy jedli (asi 19EUR) a večer sme sa vydali „loviť polárnu žiaru“. Po dlhšom čakaní sme sa dočkali jemnučkej polárnej žiary 🙂

Reyjkavík sme veľmi nepreskúmali. Katedrálu sme videli z autobusu, pozreli sme Harpu – koncertnú sálu (zvonku nie až tak zaujímavé, zvnútra uchvacujúca), pobrežie. Všetko je drahé (s výnimkou vody, elektriny a tepla – toho majú naozaj dostatok).

Chcelo by to návrat na Island v letných mesiacoch.

barborka
barborka on február - 28 - 2018
kategória: Nezaradené

Leave a Reply