Titulok

Lavínový výcvik

alebo „Nóry sa s tým nehrajú“ 😉

Braňo, inšpirovaný svojou osobnou skúsenosťou u svojho zamestnávateľa v Nórsku, vyslovil tento pamätný výrok počas lavínového výcviku. Keď Miro prešiel z podrobného vysvetľovania vrstiev a lavínovej problematiky Švajčiarskou záťažovou metódou pomocou takzvaného zosuvného bloku k Nórskej sonde, v ktorej sa uprednostňuje ťah lopatkou, Braňo sarkasticky vyjadril, čo cítil.

Po dlhšom období sa nám opäť podarilo zorganizovať akciu, ktorej cieľom bolo jednak dozvedieť sa niečo nové, ako aj obnoviť zaprášené vedomosti a zdokonaľovať zručnosti v oblasti lavínovej problematiky a prevencie. Veď v tejto oblasti si asi nikto nemôže povedať, že už všetko ovláda a každý triezvo uvažujúci dobré zvažuje, či vstúpiť do rizikového prostredia alebo nie.

Na Trangoške sa nás zozbieralo spolu s Mirom Laitnerom a Katkou jedenásť. Časť od nás a časť z Mirovej strany. Ako to už v horách býva, vytvorila sa dobrá partia, prevládala pohoda… Škoda, že niektorí, kvôli chorobe alebo iným povinnostiam, nemohli prísť. Určite by sa im páčilo. 🙂

Plány boli veľké. Miro zvolil lokalitu Demänovského sedla. Na južnej strane nad pásmom lesa povedal krátku teóriu, precvičovali sme prácu s lavínovými vyhľadávačmi, urobili už spomínaný záťažový test Švajčiarskou metódou, ako aj Nórsku sondu. Potom nastal čas opäť rozhýbať stuhnuté kĺby výstupom do Demänovského sedla, kde sme kvôli prevládajúcej hmle, museli pristúpiť k zmene plánu. Pôvodným plánom bolo precvičiť Nórsku sondu a posúdiť terén na severnej strane sedla v blízkosti Krúpovej hole, zlyžovať do doliny a precvičiť bezpečné trasovanie, teda posúdenie výstupovej trasy cez Kráľov stôl do Krúpoveho sedla, vystúpiť na Ďumbier a zjazd žľabom k Jaskyni mŕtvych netopierov a následne na parkovisko. Znížená viditeľnosť nám teda nedovolila zlyžovať na sever k Širokej doline. Tak sme po precvičení Nórskej sondy v severných úbočiach sedla v blízkosti Krúpovej hole vystúpali na Ďumbier a užili si nádherný prašan žľabom k Jaskyni mŕtvych netopierov.

Spokojnosť a plnosť pozitívnych dojmov prevládala a myslím, že túžba spoločne si to ešte zopakovať taktiež. Úprimná vďaka Mirovi a Katke, že sa nám venovali a Ičovi, že prebral organizačný patronát nad týmto dňom…

… a zase niekedy nabudúce… 😉

Video – Nórska sonda

 

oM
oM on február - 13 - 2018
kategória: Naše akcie
Značky:

Leave a Reply